Man kažkaip smagu, kad pasimaišė dėl Matchos. Nelabai smagu dėl matchos trūkumo pasaulyje, bet gera, jog turėti kokybišką matchą kavinėje tapo norma, inkorporuoti ją į patiekalus, ypač desertus – taip pat. Aplamai sveikesnės mitybos „trendas” yra geriausias trendas, kuris galėjo nutikti pasauliui, ane?
Matcha – tai smulkiai sumalti japoniškos žaliosios arbatos milteliai, garsėjantys ne tik ryškiu žaliu atspalviu, bet ir turtinga nauda sveikatai. Skirtingai nei įprasta žalia arbata, geriama kaip nuoviras, matcha yra visas lapelis – tad gauni žymiai daugiau naudingųjų medžiagų. L-teaninas kartu su kofeinu suteikia švelnų, ilgalaikį energijos ir susikaupimo jausmą be „kofeino kritimo”, todėl matcha puiki alternatyva kavai.
Datulės taip pat paskutiniu metu trendina, tą pastebiu ne tik aplinkoje, bet ir iš klientų užklausų mūsų kepyklėlėse. Nėra taip, kad datulės yra super sveikas pasirinkimas, bet vėlgi – vietoj ko renkamės? Jeigu vietoj guminuko, tikrai geriau rinktis datules. Jos natūraliai labai saldžios dėl didelio gliukozės, fruktozės ir sacharozės kiekio, todėl neretai naudojamos kaip natūralus saldiklis.
Visgi datulių sudėtyje ne tik cukrus, bet ir naudingos medžiagos:
- Skaidulos – padeda lėtinti cukraus pasisavinimą kraujyje, palaiko žarnyno veiklą.
- Mineralai: kalis, magnis, geležis, cinkas, manganas.
- Antioksidantai – flavonoidai, karotenoidai, fenolinės rūgštys – padeda kovoti su oksidaciniu stresu.
- Vitaminai: B grupės (ypač B6), šiek tiek vitamino K.
Taip pat svarbu paminėti, jog datulėse mažesnis glikeminis atsakas nei rafinuoto cukraus: dėl skaidulų ir fruktozės vyraujančios formos gliukozės patekimas į kraują būna lėtesnis nei iš baltojo cukraus.
Kaip aš mėgstu sakyti: visko reikia su saiku.

MATCHA-DATULIŲ DESERTAS | RECEPTAS
Kadangi deserto termiškai neapdorosime, siūlau rinktis ceremoninę, kokybišką matchą (ne kulinarinės) – ji ryškesnė, švelnesnė, mažiau karti, be jokių priedų.
INGREDIENTAI:
Medjol datulės | apie 10 vnt
Maskarponė | 3 valgomi šaukštai su kaupu (gali keisti rikota ar tepamu sūriu)
Matcha | 1 a.š.
Druska
Datules nuplauname, nusausinam, įpjauname išilgai, išimam kauliukus.
Matcha persijojam ir sumaišom su maskarpone. Jeigu masė „sušoka”, įpilam šlakelį vandens, pieno ar augalinio pieno. Paragauk, ar pakankamai intensyviai jaučiasi matcha.
Dedame po šaukštuką į datules, beriam stambesnės druskos.

Patiko desertas? Būtinai išmėginki mano 5 minučių keto matchamisu!
DAUGIAU DESERTŲ SU DATULĖMIS:
Datulių irisai
Snikeriukas su datulių karamele
Bananų duona, saldinta datulėmis