SKANIAUSI BLYNAI PASAULYJE!
Receptas jau mano rankose – čia tikrai skaniausi blynai, kuriuos kada nors esate ragavę. Nesu sutikusi nei vienos visavalgio, teigiančio kitaip.
Močiutės Sofijos jau nebėra, bet šie blynai keliauja iš kartos į kartą ir jau tapo mano mamos „vizitine kortele“.
Stori, tąsūs, minkšti… Visa paletė gėrio.
Man jie tobuli. Skaniausi blynai pasaulyje. Apsupti nostalgiškai stebuklingos auros – vaikystės.
Kokio skonio vaikystė?
Maniškė – mamos bulvinių blynų, kuriuos iš abiejų pusių ištepdavau grietine su druska. Tėčio grybienės su “belenkuom”, ką rasdavom vedžiodami šunį. Vandenyje pamirkytos juodos duonos su cukrumi, kurią skanaudavau iš močiutės rankų.
Ir močiutės pasakiško skonio skylėtų blynų.
Pamenu vasaras kaime.
Rytais sugūžėdavom į mažytę virtuvę prie namo. Vietą prie pusryčių stalo pirmieji gaudavo vaikai.
Pro langą nieko nesimatydavo, nes dvigubas stiklas (su vatos dekoru vidury) nuolat užrasojęs.
Vis dar pamenu pečių per visą sieną, kreivą molinę aslą ir tikrą kaimišką vandentiekio sistemą:
virš kriauklės kabojo aliuminis dubenukas, per vidurį skylė, užkimšta pagaliuku.
Trenki per pagaliuka, jis pašoka į viršų, o tu gauni saują vandens rankom nusiplauti.
Pusryčiai kaime atrodydavo maždaug taip: pusės metro aukščio blynų bokštas, greta padėta keptuvė su kalnu spirgių ir dubenėlis naminio sviesto. Skaniausia – imi karštą blyną, per vidurį dedi šaukštu atgnybto sviesto ir užberi gausų žiubsnį druskos. Tada atsipleši gabaliuką blyno ir mirkai jį į jau tirpstantį sviestą. Skaniausi blynai pasaulyje.
Daug metų taip dar ir neišdrįsau savarankiškai jų išsikepti – per daug šventas reikalas.
Bet savaitgalį atidžiai stebėjau mamą, įkyriai klausinėjau ir konspektavau visą gamybos eigą. Gal Sviestinicos* proga reik pamėginti?
Mama leido pasidalinti mūsų šeimos receptu tik su viena sąlyga:
pažadėjau pabrėžti, jog čia visada (be išimties!) pasiteisina pirmojo prisvilusio blyno taisyklė.
*Sviestinica – mano brolio sukurtas Užgavėnių pavadinimas, kilęs iš rusiškojo Maslinica (maslo – sviestas).
RECEPTAS. SKANIAUSIU PASAULYJE BLYNAI
Mums prireiks
0.5l šilto pieno (40-45 laipsniai)
3 v.š. aliejaus 300g
persijotų kvietinių miltų
Pusė a.š. sodos
3-4 v.š. acto
Druska, cukrus – pagal skonį (cukrų esu keitusi ir agavų sirupu)
Aliejaus kepimui
Sviesto blynų sutepimui
Valgome su sūdytu sviestu, škvarkėm (lenkiškais spirgučiais), medumi, uogiene, grietine, o jeigu labai pasiseks – ikrais. 😉
Viskas labai paprasta
Į dubenį supilame šiltą pieną, aliejų, šaukštą cukraus, žiubsnį druskos. Išmaišome.
Po truputį beriam miltus ir maišome, kol konsistencija taps panaši į skystesnę grietinę (arba graikišką jogurtą). Maišome tol, kol nelieka miltų gumuliukų.
Sumaišome sodą su actu ir lėtai pilame į masę vis maišydami tešlą.
Patikslinimas: bėriau tiesiai sodą ant teštos ir užpyliau 4v.š. acto – pavyko puikiai! Actas ir gamina skylutes blynuose. Kuo daugiau acto, tuo didesnės skylutės, bet atsargiai, kad “nenurūgštinti” blynų.
Maišyti reikia labai neskubant – švelniai, sukamaisiais judesiais iš apačios į viršų. Geriausia – dideliu šaukštu. Kad burbuliukai neišsigąstų. 😉
Paliekam blynų tešlą keletą minučių „pailsėti“.
Tuo tarpu pasiruošiam lėkštę, į kurią dėsime blynus, rankšluostį juos uždengti ir truputį sviesto greta – blynus reikės juo pertepti.
Tešlos tirštumas turi būti panašus į kefyrą. Paragaujame – vos vos juntamas saldumas, bet tikrai ne desertinis.
Keptuvę stipriai įkaitiname, o tada sumažinam temperatūrą iki vidutinės. Aliejumi suvilgytu konditeriniu teptuku (arba popierinio rankšluosčio „dūdele“) ištepam keptuvę.
Tai reikia daryti prieš kepant kiekvieną blyną, tad pasidėkite dubenėli su aliejumi netoliese.
Samčiu pilame tešlos ir paskirstom per visą keptuvę – atsiranda burbuliukai, bet apverčiam blyną tik tada, kai paviršiuje išnyksta drėgmė.
Kepam apie 20-30 sekundžių iš kiekvienos pusės.
Iškepusį blyną dedam į lėkštę ir prabraukiam gabaliuku sviesto – kad kitas blynas prie jo nepriliptų.
Taip ir sluoksniuojam savo blynų bokštą.
Būtinai uždengiam rankšluosčiu – jie išlieka šilti gana ilgai.
2 komentarai
Kaip suprantu miltai kvietiniai? Kaip manot ar būtų galima išsikepti su kukuruzu miltais? Nes tik jiems vaikas nėra alergiškas..
Čia labai autentiškas mano močiutės receptas, reikėtų mėginti, tačiau dvejoju, jog pavyks, šie blynai itin elastingi, o tam tikrai reikalingas glitimas. Jeigu mažasis nealergiškas kiaušiniui, rekomenduočiau pamėginti trintas bananas + kiaušinis blynukus. Maniškei šie visad puikiai susivalgo, o man džiugu, kad yra kur panaudoti pernokusius bananus :))