Kombucha paskutiniu metu tapo tokia madinga, kad jau tuoj pasidarys nebeįdomu. Rimtai, toks jausmas, kad pas visus namai arbatos purslais sutaškyti. Jeigu prieš metus dar jaučiausi kažkiek ypatinga gvildendama šį topicą, tai dabar jaučiuos visiškai old news. Aišku, nėra tiek blogai, kaip kad jeigu pradėčiau jums pasakoti, apie chia sėklas ar bolivinę balandą, bet ir ne pasaulio stebuklas.
Išvis, mano teorija, kad mes atsigręžiam (karantino ir ne tik dėka) į praeitį, pasitvirtina vis dažniau. Pasirodo, mityba, kaip ir mada – sukasi ratu. Šį fenomeną gal kiek sudėtingiau pastebėti, bet tik pagalvokim: Medutis, Tinginys, Napoleonas, raugas, ruginė duona, morengai, Ananasiniai saldainiai, meduoliai, karštas šokoladas, mamos.. belenkas.. Parduota!
Per atostogas beplepant su mama išaiškėjo, kad jaunystėj grybą augino ir ji. Ir jos mama irgi jį augino.
Na o aš.. Maždaug, kai sužinojau kad laukiuos, pradėjau ir pramogauti su fermentacija. Prasidėjo nuo naminės giros ir tada..
Šiandien Andrius yra didžiausias mano naminių gėrimukų gerbėjas. Pati stebiuosi, kaip toleruoja tuos stiklainiukus, buteliukus, sutaškytas sienas ir pan.. Matyt, liabai jau skaniu..
Visgi šiandien nepasidalinsiu jokiu stebuklingu receptu. Jų labai daug internete. Tačiau nuoširdžiai detaliai dalinuosi savo asmenine patirtimi.
KAIP PASIDARIAU KOMBUCHĄ NAMUOSE?
Prieš leidžiantis į detales į kassavaitinį kombuchos ritualą verta paminėti, jog grybą <scoby> užsiauginau nuo nulio pati. Tiesiog nusipirkau buteliuką biški kraftiškesnės komubuchos (BUKČIA ar pan), įpyliau į stiklainį su puodeliu saldintos atvėsusios arbatėlės ir palikau keliom savaitėm uždengusi popieriniu rankšluosčiu šiltoje vietoje. Per tą laiką susiformavo grybukas. Tada jį perkrausčiau jau į rimtesnį trilitrį, užpyliau atvėsinta saldinta arbata ir dabar kas savaitę turiu komuchos gamybos ritualą. Kurio metu gaminu F1 ir F2.
Štai trumpas iliustracinis video:
Jeigu nekantrauji kuo greičiau pasiraitoti rankoves, grybą gali nusipirkti arba gauti dovanų iš facebook grupės.
Pirminė fermentacija (F1) – tai procesas, kurį aprašiau aukščiau. t.y. Pasiruoši žalios arba juodos arbatos, pasaldini, atvėsini, užpili grybą. Geriausia jeigu drauge įpili stiklinę „senos” kombuchos, kurioje prieš tai buvo grybas (greitesnis rezultatas). Palieki savaitei fermentuotis. Arba ilgiau, arba trumpiau – priklauso nuo oro temperatūros. Tada paragauji, jeigu patinka – supilstai į kitą tarą, dedi į šaldytuvą ir skanauji. Arba pereinį prie F2 gamybos.
O grybą užpili nauja saldinta arbatėle (ir taip pasaka be galo).
Kas tas „patinka”– gėrimas turi būti truputį gazuotas ir šiek tiek salstelėjęs, jaučiasi truputį rūgesio kvapas. Bet tai tavo gėrimas, tad vienos taisyklės nėra- juk tau jį gerti (patikėk, po kelių kartų tikrai žinosi kada tas JAU).
Antrinė fermentacija (F2) – tai procesas, kai arbatai suteikiamas skonis ir stiprus gazas.
Į stiklinius butelius ar mažesnius stiklainiukus sudedi norimus priedus (uogos, vaisiai, sultys, žolelės ir pan), užpili arbata, uždarai sandariai, padedi ten, kur šilčiau 1-3 dienoms.
KO GALI PRIREIKTI
GAMINANT KOMBUCHĄ NAMUOSE
- Didelio stiklinio indo (3-8 litrai)
- Audinio skiautės, popierinių servetėlių ar kavos filtrų (uždengti stikliniam indui)
- Raištelio ar gumutės
- Piltuvėlio (patogiau pilstant į butelius – F2)
- Samčio (pilstymui, ragavimui)
- Dubenėlio, kur atidėtum grybą ir šiek tiek senosios kombuchos (starterio)
- Stiklinių butelių. Išpilstymui F1 arba antrinei fermentacijai (apačioje detaliau apie juos pasakoju)
- Arbatos (tinka ir pakeliais, ir arbatžolės) – geriausia juoda ar žalia
- Cukraus arba medaus
- Puodo, kuriame laikysi arbatą, kol atvės
- Virinto vandens
- Koštuvo (arbatžolėm nukošti prieš pilant arbatą į grybą, o taip pat man patinka pilstant F2 nukošti visokias žoleles ir uogeles)
- Gražios taurės (nes tokį gėrį geriausia gerti iš jos)
Sako, Skubis (fancy grybo pavadinimas) nemėgsta metalo, tad rekomendacija vengti metalizuotų indų ar įrankių.
DUK (arba FAQ :))
1. KAME IR KAIP FERMENTUOTI KOMBUCHĄ?
Didelis stiklainis. Patogiausia su kraneliu, kurį gali atsukti ir paragauti „ar jau”.
Stiklainį uždengiame medžiaga arba popieriniu rankšluosčiu ir gumute plaukams. Asmeniškai man popierinis rankšluostis pasiteisino labiau. Dar naudoju geros kokybės servetėles – būna tokios tvirtos vos ne daugkartinio naudojimo.
Ar tamsiai ir šiltai, kaip dauguma rekomenduoja?
Nebūtina. Jeigu nebus šilta, tiesiog fermentuosis žymiai ilgiau (jeigu žiema, vėsu, gali užtrukti ir kelias savaites, o tarkim vasarą per karščius man kombucha pasidaro per 3-4 dienas).
Dėl tamsos, tai ir taip, ir taip laikau – rezultatas analogiškasi. Ne vampyras čia gi.
2. AR AŠ PRIVALAU VADOVAUTIS TIKSLIAI NURODYTOMIS ARBATOS/CUKRAUS PROPORCIJOMIS?
ne.
tavo grybas – tavo taisyklės. Numarinsi, užsiauginsi naują ir kitą kartą žinosi. Bet tikimybė laaabai menka. Aišku, tos proporcijos ne šiaip sugalvotos -žmonės eksperimentavo, darė ir surašė, kas tikrai veikia. Bet tarkim aš dažniausiai viską darau iš akies. Visgi čia susiduri su rizika, kad kaskart turėsi vis kiek kitokį rezultatą, tad siūlau pasižymėti, ko kiek dėjai ir per laiką turėsi savo gaires, kas tavo namų mikroklimate veikia geriausiai.
O štai dalinuosi „vadovėlio” proporcijom (aš asmeniškai jomis vadovavausi 2 pirmus kartus)
IŠEIGA | VANDUO | ARBATA | CUKRUS | „STARTERIS” (sena Kombucha) |
1 litras | 900ml | 1,5 a.š. / 2 maiš. | 3 v.š. | 100 ml |
2 litrai | 1800ml | 3 a.š. / 4 maiš. | 6 v.š. | 200 ml |
4 litrai | 3300ml | 4 a.š. / 6 maiš. | 12 v.š. | 400 ml |
3. KOKIĄ ARBATĄ GALIU NAUDOTI?
Dažniausiai naudojama juoda arba žalia.
Dėl manęs gali naudoti ir vandenį su cukrumi. Grupėj moterys gyrės taip dariusios.
Aš būčiau linkus likti prie klasikų, bet drąsiai eksperimentuok – tai tavo grybas.
Bet šiaip Kombucha yra tobulas reikalas sunaudoti visas per Kalėdas dovanojamas keistesnes arbatėles.
Prieš supažindinant arbatą su grybu, būtina ją atvėsinti bent iki drungnumo ir nukošti, žinoma.
4. KAIP PAKEISTI ARBATOS RŪŠĮ?
Nieko ypatingo daryti nereikia, imi ir verdi kitą arbatą. Visgi kai kurie komentavo, kad jų grybams tokie pokyčiai nepatiko, aš nieko panašaus nepastebėjau: kadangi juoda arbata murzinesnė, lengvai peršokau prie žaliosios (naudoju įvairių rūšių, kartais su poskoniais). Man žalia arbata skanesnė – ji žymiai švelnesnio skonio ir spalvos.
5. NORIU IŠVYKTI ATOSTOGŲ. KĄ DARYT SU GRYBU?
a. Pasidaryk arbatos kaip visada (gali daugiau vandens jeigu ilgesniam laikui) ir padėk į spintelę – tačiau rezultate grįžusi turėsi actą. Moterys jį naudoja kulinarijoje arba nusibalinti rankas :)
b. Aš stiklainį su arbata ir grybu įdėjau į šaldytuvą. Jis užmigo (nusileido ant dugno). Grįžus po kiek daugiau nei 2 savaičių ištraukiau iš šaldytuvo – grybas po pusdienio pakilo aukštyn, o kombuchą išgėrėme.
Jeigu važiuosi ilgesniam laikui, gali supilti į mažesnį indą.
Grybas turi kvėpuoti, tad uždenk audiniu ar servetėle.
Facebooke skaičiau, kad žmonės grybą ir užšaldo. Pati nebandžiau, bet planuoju. Smalsumo dėlei.
6. PLAUTI AR NEPLAUTI: ŠTAI KUR KLAUSIMAS.
Jetus kiek diskusijų tarp grybautojų kelia šis klausimas.
Vieni sako, kad nuplovus grybas fermentuoja silpniau, todėl pradžioje velgiau plovimo.
Na jeigu nuoširdžiai – pirmus kelis mėnesius išvis bijojau liesti grybą (man buvo nemalonu ir baisu sužaloti), po to vis drąsiau jį čiupinėjau ir dabar kaskart švelniai praplaunu, nuimu arbatos likučius, nes man nepatinka, kai būna aplipęs drumzlėm.
Viskas veikia puikiai.
7. PIRKTI GRYBĄ AR AUGINTIS?
ir tai, ir tai pariekalaus šiek tiek pastangų. Bet čia visiškai tinka žodis ŠIEK TIEK. Vienintelis skirtumas – nusipirksi keliom savaitėm greičiau nei užsiauginsi. O užaugintas.. na kaip vaikas – jis tampa labai savas.
8. KODĖL PO ANTRINĖS FERMETACIJOS BUTELIAI, KAMŠČIAI SPROGINĖJA?
Nes kaskart naują partiją, kaip ir naujaką – būtina pažymėti. :)) Juokauju.
Yra visokių teorijų, vieni sako cukrus, kiti – per daug užkimštas butelys. Visgi numarginus visas sienas ir išgraviravus visas lubas, atradau, kaip išvengti kombuchos fontanų virtuvėje.
Man padėjo, kai pakeičiau butelius. T.Y. Gazo nuleidimas.
Prieš tai naudojau tamsaus stiklo stipriai užkemšamus (tokie būna nuo giros ar alaus), užsigazuodavo per dieną ir nieks nepadėdavo – kaskart didžiausi fontanai virtuvėje.
Tad reikia rinktis truputį laidesnius orui butelius (su užsukamais man net nereikia specialiai protarpiais nugazuoti): man pasiteisino užsukami nuo sulčių ir Thomas Phillips radau itin patogius, skirtus vandeniui serviruoti. Juos tenka palaikyti apie 3 dienas, kai u=spaud=iamiem ir vienos užtenka. IKEA užspaudžiamų (su dobiliukais tokie) užspaudimas nėra toks tvirtas kaip tų nuo alaus, tad juos irgi galima naudoti ramiau, tačiau irgi rekomenduočiau po 12-6 val truputėlį atkimšti ir išleisti šiek tiek oro.
Kitavertus.. koks tu kombuchos gamintojas, jei tavo lubos nenubučiuotos kamščių, o sienos nenudažytos purslų!
Tuos tvirtuosius, jeigu visgi nuspręsi manęs nepaklausyti, pirkau iš Savas alus.
Dar vienas patarimas dėl F2 butelių: rinkis platesniu kakleliu, bus daug paprasčiau iškrapštyti priedus. Priedai arbatoje išbrinksta.
Tiesa, pilstant F2 rekomenduojama nepripilti sklidinai butelių, paliki 3-4 cm nuo kamščio.
Pirmuosius kartus, jeigu yra galimybė, atidarinėk juos lauke ar saugioje aplinkoje (tipo tualetas ar balkonas, kur negaila suterliot). Taip pat gali pasiruošti didesnį dubenį (kibirą) – jeigu labai putotų (kam pilstyt gėrimą vėjais).
Parašius šį straipsnį, tą pačią naktį sulaukiau netikėtos staigmenos – sprogo vienas mano F2. Gerai kad visi miegojome ir nieko nebuvo kabaryje, bet šukės pasklido net 7 metrų spinduliu. Sprogo vienas sodyboje rastų, anksčiau niekad nenaudotų butelių, tad greičiausiai bus ne itin kokybiškai pagamintas. Bet turėki omeny, jog visko gali būti.
9. AR KOMBUCHA GALI BŪTI KETO?
Teoriškai taip. Kuo daugiau tu fermentuosi, tuo mažiau cukraus, angliavandenių ten bus, nes viską suvalgo grybas. Tačiau kaip tu paskaičiuosi angliavandenių kiekį – nežinau.
Daugiau apie tai šiame straipsnyje.
10. KUOM GALIU KEISTI CUKRŲ?
Cukrų gali keisti medumi. Perėjimą reikėtų daryti po truputį. t.y. pirma trečdalį užkeisti medumi, tada pusę, o tada visą cukrų užkeisti (taip man rekomendavo Acala kombuchos technologas, bet aš per daug nestresuoju, jeigu pasibaigia medus, tai ir naudoju cukrų. Tokiu pačiu santykiu).
Taip pat esu naudojusi datulių, pupmedžio, kokosų sirupus. Tai viskas kaip ir ok, bet ilgiau su jais neeksperimentavau, nes tiesiog norėjau išnaikinti visus likučius spintelėje.
Medus tai tikrai pasiteisinęs reikalas.
Jokie saldikliai nepasiteisino. Bandžiau ksilitolį, eritritolį ir taip numarinau savo pirmuosius grybelius.
11. KAIP DĖL ALKOHOLIO?
Taip, manau kad ilgiau fermentuojant kažkiek jo atsiranda, netikiu, kad daugiau nei giroje ar kefyre. Kai kalbėjom su Acala kombuchos technologu, sakė jog jų kombuchoje alkoholio kažkas apie laipsnį.
Facebooke irgi skaičiau skirtingų diskusijų, bet niekam kiek žinau kol kas namų sąlygom normaliai išmatuoti tuos laipsnius nepavyko.
12.AR GALIU GRYBĄ TRANSPORTUOTI?
Yra visokiausių teorijų, kad sunkiai jie perneša naują aplinką🙈😅
Bet ŽINOMA! Aš savo grybus visur kur vežiojuos, tam turiu didesnį sandariai užsidarantį stiklainiuką. Labai patogu grybą ir jau pagamintą kombuchą sudėti į pintą kašiką. Gali dėt ant keleivio sėdynė ir prisegti diržu arba patogiai įtaisyti savo turtą ant žemės.
13. KĄ DARYTI SU GRYBO VAIKAIS?
Natūralu, kad vis atsiras naujų grybų, jie aplimpa senuką, tad aš palieku grybą augintis riebalinį sluoksnį (fermentacijos procesas pagreitėja). Bet kas per daug tas.. nebegražu :)) tada kai jau erzinančiai makalduojasi tas papildomas grybas, imi ir nuplėši ( nuplėšimo būdu, jam neskaudės, nebijok). Atskyrus tuos du grybus leidi jiems gyventi atskirą gyvenimą.
Gali pasidalinti anksčiau minėtoje facebook grupėje, gali duoti draugam (drauge su nuoroda į mano šį straipsnį😅) ar gaminti tiesiog daugiau kombuchos.
Taip pat gali pasidaryti taip vadinamą grybų viešbutį. Iš esmės tai didelis stiklainis , kur sudedi visus grybo giminaičius ir užpili atvėsinta saldinta arbatėle (gali ją nuolat nupilinėt ir turėsi kombuchos arba gali palikti juos joje – arbata virs actu ir jie tiesiog ten ilsėsis, augins savo riebalinį sluoksnį. Retkarčiais, kas keli mėn, gali vis užpilti cukraus – vandens sirupo). Šiame straipsnyje gerai aprašyti viešbučio darbo principai, o taip pat yra idėjų, ką galima kitko nuveikti su grybais (net receptų, ką iš jų pagaminti😳)
14.PROBIOTIKAI IR KITOKIE STEBUKLINGI DALYKAI
Čia turime dvi stovyklas: vieniem kombucha yra gyvenimo eliksyras, kitiem – mažiau cukraus turintis limonadas. Vieniem maistas yra vaistas, kitiem -maistas yra maistas. Taigi mano nuomonė šiuo klausimu neutrali. Man tiesiog skanu, o jeigu dar ir sukuria pridėtinę vertę mano organizmui – valio!
Svarbiausia patikėti. Minties galia iš tiesų daro stebuklus ;)
15. KIEK GALIU IŠGERTI KOMBUCHOS?
Uch.. yra siūlymų nuo pusės stiklinės iš ryto iki 2 stiklinių per dieną. Mes neskaičiuojam. Mėgaujamės ja kaip ir bet kokiu kitokiu gėrimu. Natūralu, kad negeriam iškart 8 litrų, bet tikrai būna per vakarą po kelis litrinius butelaičius „ištaškome”. Nemirėm.
Tik nepamiršk, kad tai arbata – joje yra kofeino, tad prieš miegą nepadauginki.
F2 SKONIŲ IDĖJOS
Antrinei fermentacijai tiks belenkokios uogos, vaisiai, sultys. Tiek švieži, tiek džiovinti, tiek šaldyti ingredientai. Proporcijos? Šiaip niekad jų nepaisau, darau pagal nuotaiką (arba šaldytuvo turinį). Kuo daugiau, tuo intensyviau tiesiog jausis.
Kaip visad rekomenduoju rinktis kiek įmanoma dažniau sezonines gėrybes: uogas, vaisius, žalumynus.
Taip pat, esant sezonui, rekomenduoju susipjaustyti ir užsišaldyti uogų. Man puikiai pasitarnauja šaltuoju sezonu (ko nesuvalgė vaikas, sudėjau į kombuchas ir šaldiklis atlaisvintas naujam sezonui!)
Ar būtina papildomai saldinti? Tikrai ne, ypatingai jeigu naudojamos džiovintos uogos/vaisiai. Visgi norint kad tikrai gautum stipresnį gaziuką, siūlyčiau papildomai įdėti šaukštelį medaus, jeigu tarkim naudoji vien žoleles ar šviežias vyšnias.

Pati smagiausia dalis! Nagi suteikime tavo kombuchai įdomaus skonio:
- Imbieras, medus, ciberžolė
- Ciberžolė ir medus
- Šaltalankis ir medus
- Laimas / Apelsinas / Citrina (drauge su tarkuota žievele) + cinamono lazdelė
- Dilgėlės
- Levandos
- Liepų žiedai
- Vyšnios + kava
- Vyšnios ir kardamonas
- Džiovintos slyvos su cinamono lazdelė
- Džiovintos spanguolės (nauduoju necukruotas Arimexo)
- Arbūzas
- Braškė + bazilikas arba čiobrelis
- Braškė ir pipirai
- Mėtos, melisos
- Agrastai
- Ramunėlės
- Rabarbarai
- Pankolis (sėklos arba stiebeliai)
- Ruginė duona
- Razinos ir kmynai
- Kalendra
- Datulės ir cinamono lazdelė
Primenu, kad priedai užpilti arbata turi savybę išbrinkti, tad ugas ir vaisius gali sutrinti ar sukapoti – bus paprasčiau išplauti butelius.
Labai labai kviečiu eksperimentuoti ir atrasti šį šaunų gėrimą :)
2 komentarai
Labas Natalija. WOW koks išsamus straipsnis! Pati šiuo metu irgi eksperimentuoju, nors vasaros metu darau pertrauką – kai taip karšta, kažkaip viskas per greitai gaminasi ir kažkaip ne taip, neskaniai (kaip ir duonos kepėjai skundžiasi, kad vasarą raugas kažkoks ne toks).
Labai geros F2 idėjos.
Ir dar kartą giriu už išsamų straipsnį!
Ačiū už komplimentus – džiugu džiuginti ♡ Duonos kepėjai bet kokiu oru džiaugiasi kiekvienu kepaliuku – toks ar ne toks – jis savas, juk gaminamas su didžiausia meile ;))