Šis receptas yra legenda tarp propaguojančių keto mitybą. Nepaslaptis – pati keto nesilaikau, tačiau prijaučiu viskam, kas kitaip, įdomiai, be miltų, sveikiau. Tad šis receptas ilgai buvo nužiūrėtas ir pasidėtas į bookmarkus. Nujaučiau, kad kartą pagaminus, darysiu vėl ir vėl, ir vėl.. ir vėl..
Ne kartą esu gaminusi ir „tikrą” vyniotinį keliem kulinariniam projektam, tad su procesu susipažinus. Nors eiga išties panaši, keto Kuršėnų vyniotinį, sakyčiau, pagaminti daug paprasčiau. O kadangi jį vėlvėlvėlvėl gaminau, buvo proga užfiksuoti ir „step by step”, tad prieš pereinant prie detalaus recepto, galim vizualiai prabėgti per žingsnius.
KETO KURŠĖNŲ VYNIOTINIS | EIGA
Sumaišius biskvito ingredientus, būtinai luktelėki, kol luobelės išbrings. Tada drąsiai skirtyki norimo dydžio stačiakampį. Didžiausias kokį esu darius iš nurodytų ingredientų – 20×30, bet tikrai gali daryt ir mažesnį, tada biskvitas bus putlesnis, kaip pagaminto Kuršėnų vyniotinio nuotraukose.
Jeigu bijai, kad neturi tinkamo dydžio kepimo formelės – viskas ok, naudoki skardą. Tešla „neišvažiuoja” į kraštus.
Kepimo laikas priklauso nuo orkaitės. Kadangi maniškės kraštai kepina nevienodai, tenka likus 5 min praverti ir „parotuoti”, kad tolygiau iškeptų.
Kaip ir tradicinį vyniotinį, šį susuki į ritinėlį, tai vėstant jis įpras pire formos. labai stipriai nespausk. Susuktą paliki ilsėtis, kol ruoši pertepimą.
Vidų sutepu maskarponės ir varškės duetu. Man patinka kai mažiau jaučias varškės grūdeliai, o Andriui atvirkščiai. Tad recepte nurodytas proporcijas drąsiai reguliuoki. Taip pat galima išplakti grietinėlę ir ją sumaišyti su varške. Nu čia jau improvizacijos tikrai negailėki.
Ai, beje, aš viską gaminu su namine, pačios gaminta varške. Kviečiu išmėginti receptą – labai labai easy!
Kremas + uogos = win win kombinacija. Tą paliudys bet kas, ragavęs Biržų duonos skarelių. O tokių yra nekukliai tikrai.
Šiaip aš esu dėjusi drauge su kremu esu derinus tokias uogas: spanguoles; šaldytas atitirpintas avietes + sauja bruknių; šaldytus serbentus (viską šiek tiek pakaitinu, patraiškau uogas; jeigu jos buvo prieš tai šaldytos, geriau sukaitinti taip, kad būtų mažiau skysčio (arba jį nupilti), dar esu dėjusi pasifloras – irgi faina, bet kažko papildomai norisi, nesuteikia kremui jos tokio minkštumo/skystumo kaip naminė „uogienė”. Ai tiksliai – gali naudot bet kokią turimą uogienę! Keto? Skanovė turi keletą opcijų, nors man naminės labiau patinka, be to jos ir pasigamina labai greit.
Tepti gali vienoje vietoje arba išterlioti per visą plotą – ir taip, ir taip puikiai.
Sukimo procesas nėr sudėtingas, svarnu nebijoti. Na ir pasitelkti dvi rankas į pagalbą, o ne viena fotografuoti ;))
Man retai pavyksta susukti taip, kad būtų visiškai „sraigytė”, bet skoniui tai nemaišo.
Visą kremo perteklių, likusį nuo sukimo, surink ir panaudok vėliau tepant vyniotinio paviršių.
Na kaip ir viską apkalbėjom, metas gaminti?
Mums prireiks
Biskvitui:
Varškė | 110 g
Kiaušiniai | 4 vnt (tryniai ir baltymai atskirai)
Ksilitolis | 60-80 g (keiski patinkančių saldikliu ar cukrumi)
Žiupsnelis druskos
Gysločio luobelės | 8 g (2 aš su kaupu)
Kepimo milteliai | 1 aš
Įdarui:
Varškė | 150 g
Maskarponė | 300 g
Saldumas | pagal skonį (naudojau MonkFruit)
Grietinėlė arba kokosų kremas | 50 ml (nebūtina)
Citrina arba laimas | tarkuota žievelė bei sultys
Papildomai galima naudoti:
Uogas (šviežias ar liofilizuotas)
Uogienę
Riešutus
Kokosų drožles
Viskas labai paprasta
Varškę ištryniau su kiaušinių tryniais ir saldikliu.
Sudėjau kepimo miltelius, druską, gyslotį, išmaišiau.
Atsargiai įmaišiau iki standumo išplaktus baltymus ir palikau 10 min, kad gyslotis išbrinktų.
Tešlą vienodai paskirsčiau į stačiakampę kepimo formą su sviestiniu popieriumi ir kepiau 180C 15-20min.
Ištraukus šiek tiek pravėsinau ir susukau į ritinuką (siaurąją puse į vidų).
Kol biskvitas vėsta pasiruošiau įdarą: varškę sutryniau su maskarpone (galima naudoti vien maskarponę), sudėjau tarkuotą laimo žievelę ir sultis, įlašinau šiek tik saldiklio, o kokosų kremo pagalba sureguliavau klampumą. Išmaišiau.
Atsargiai išsukau biskvitą, ištepiau kremu (tepkite mažiau ties ta dalimi, kur baiksite sukti, o gausiau - sukimo pradžioje).
Jeigu kremo liks - nepergyvenk, dėk į šaldytuvą ir pateikiant likučiu galėsi aptepti vyniotinio viršų.
Aš papildomai ištepiau paviršių spanguolėmis - apie stiklinę uogų sudėjau į prikaistuvį, įpyliau šiek tiek vandens ir pakaitinau. Uogas mentele sutraiškiau, kaitinau kol konsistencija tapo panaši į uogienę. Atvėsus aptepiau maskarponės kremo sluoksnį.
Atsargiai susukau, jeigu kremas tykšta pro šonus, nieko tokio - dėk į šaldytuvą ir pateikiant likučiu galėsi aptepti vyniotinio viršų kaip padariau aš. Arba tiesiog pasilepinti laukiant, kol vyniotinis sutvirtės :)
Apsukau sviestiniu popieriumi, kuriame kepė, ir po to įsukau į maistinę plėvelę.
Dėjau nakčiai į šaldytuvą :)