Baltoji vakarienė (arba „Le Dîner en Blanc“) jau 5 metai vyksiantis Lietuvoje renginys. Tai unikalus reginys Vilniaus svečiams ir didelis malonumas šventėms dalyviams. Dauguma pradeda planuotis jau prieš kelis mėnesius, ką rengsis, kaip dekoruos stalą, kokį maistą atsineš. Pamenu, kai pirmąjį kartą dalyvavau, 2015 metais, likus 5 dienom iki renginio visame Vilniuje buvo iššluotos baltos kėdės. Rimtai, man teko intensyviai ieškoti, kol galiausiai išsinuomavau.
Bet dabar pastebiu, jog artėjant rugpjūčio pabaigai prekybos centruose atsiranda net balti iškylai skirtų daiktų išstatymai.
Pirmą kartą Baltojoje vakarienėje šventėme draugės mergvakarį (aš ta besilaukianti, o taip atrodžiau nes neįtilpau į jokią kitą suknelę). O dabar jau tapo tradicija susitikti bent kartą metuose ir švęsti draugystę.
Tiesa, šiemet mūsų beliko vos kelios. Šeimos, vaikai, namai… R e i k a l a i.
Šiek tiek istorijos.
Dažnai išgirstu drauges cituojant savo vyrus, jog tai „nevyriškas reikalas”.
Bet įdomu tai, jog pirmą kartą vakarienę baltai kartu su bičiulių būriu François Pasquier, dabar jau solidaus amžiaus vyriškis, surengė 1988-aisiais Paryžiuje. Šiandien Dîner en Blanc švenčia jau 30-tąjį jubiliejų, kuriame kiekvienais metais dalyvauja jau apie 15 000 žmonių.
Idėja surengti Le Dîner en Blanc Lietuvoje kilo Dovilei Butkienei, kuri daug metų dirbo grožio ir mados srityje. Estetikai neabejinga moteris, pamačiusi nuotraukas iš Paryžiuje surengtos baltosios vakarienės, panoro šiuo elegantišku renginiu papuošti ir Vilnių. Subūrusi komandą jau patį pirmąjį kartą sulaukė didžiulio visuomenės susidomėjimo ir palaikymo.
Apie renginį.
Kaip teigia organizatoriai, tai didelis bendraminčių susibūrimas, vykstantis kartą per metus. Visi susitinka pavakarieniauti viešoje vietoje, iki paskutinio momento laikomoje visiškoje paslaptyje. Vilniuje vakarienės jau vyko Rotušėje, Gedimino prospekte, prie Nacionalinio muziejaus ir Katedros aikštėje. Neįsivaizduoju, ar įmanoma sugalvoti dar įspūdingesnę vietą, tad smalsu, ką gi organizatoriai paruoš šiemet? Visgi tai jau penktoji, jubiliejinė vakarienė Lietuvoje.
Elegancija, draugiškumas ir geros manieros yra svarbiausios šios prabangios iškylos vertybės. Visa tai vakarėlio svečiai įprasmina tiesiog savo buvimu, kuriančiu nepakartojamą vakaro atmosferą.
Tiesa, žvelgdama į Lietuviškuosius dalyvius pastebiu, jog be perdėtos pompastikos čia neapsieinama. Kita vertus, ko dar tikėtis vakarieniaujant Katedros aikštėje? Na o man asmeniškai labai patinka pakili visų dalyvių būsena, o draugiškumo čia sočiai.
Kaip gali dalyvauti renginyje?
Tave turi pakviesti jau esantis narys, tik taip tu pateksi į vakarienę. Taip anksčiau teigė organizatoriai.
Šiandien yra trys registracijos etapai. Pradžioje kviečiami esami „nariai”, kurie dalyvavo renginyje anksčiau; antrojo etapo metu kviečiami „rekomenduotieji” (kažkas tarp Linkomanijos ir Mary Kay), na o trečiasis etapas skirtas visiem užsiregistravusiem svetainėje „ne per pažįstamus”.
Iš anksto verta registruotis vien dėl to, kad gali pasirinkti susitikimo vietą ir „koordinatorę”. Tai garantuoja, jog su draugais sėdėsite greta.
Po trijų metų patirties ir besiruošiant ketvirtiesėm, galiu padalinti ir kelis patarimus planuojantiem dalyvauti vakarienėje. Bet pirma apie taisykles (kurias nepiktybiškai truputį sulaužau kiekvieno renginio metu, bet sėkmingai išsisuku.)
Siekiant išsaugoti Le Dîner en Blanc unikalumą bei tradicijas, svečiai turi laikytis keleto pagrindinių taisyklių (reguliarus šriftas – organizatorių taisyklės, o italics – mano kometarai):
- Gavus dalyvavimo patvirtinimą, svečio atvykimas į renginį tampa privalomu, nesvarbu, kokios bus oro sąlygos. Skėčiai – must have. Pledukas arba šiltas švarkelis taip pat.
- Aprangos kodas: elegantiška balta apranga nuo galvos iki kojų. Sveikintinos tik stilingos ir skoningos originalios idėjos. Andrius dažniausiai renkasi baltas kelnes, marškinius ir convers’us. Aš laviruoju. Visada turiu dvi poras batų – aukštakulnius ir plokščiapadžius.
- Stalas turi būti serviruojamas tik baltais indais. Na nebūtinai. Stikliniai, sidabriniai, metaliniai irgi tiks. Svarbu būtų elegantiški ir derėtų prie bendros auros.
- Siekiant užtikrinti „Vakarienė baltai” vietos slaptumą iki pat paskutinės minutės, visi svečiai bus sutikti tam tikruose punktuose iš kurių į šventės vietą juos palydės savanoriai.
Klausykite ir laikykitės savo savanorio – ypač jeigu didesnė grupė žmonių, nes mum nuolatos kila nesklandumų su susodinimu. Ir… kantrybės. - Po šventės dalyvių prašome susirinkti visus savo daiktus ir pikniko vietą palikti tokią pat gražią, kokia ji buvo ir prieš tai. Šiukšlių maišai!!
Svečiai turi atsinešti
- Stalą, dvi baltas kėdes, baltą staltiesę (mes nešame medines kėdes ir pasikabiname pleduką ant atlošo).
- Pikniko krepšį, kuriame turi būti elegantiškas maistas, taurės ir balti indai (arba baltą krepšį, šaltkrepšį, pirkinių maišą ar pan. Mūsų šaltkrepšis praeitais metais išvis buvo su mėtiniais inkliūzais, daugelis nešėsi ne baltus, o paprastus pintus krepšius padekoravę baltom detalėm)
- Galima pasirinkti ir jau paruoštą pikniko krepšį, kurį bus galima pasiimti vakarienės vietoje. Jis puikiai tiks tiems, kurie nenorės ruošti savo maisto. Norintys pasirinkti jau paruoštą maistą, jį galės nusipirkti elektroninėje „Vakarienė baltai” parduotuvėje. Mano pusbrolio kompanija praeitais metais ėmė – labai nusivylė. Visgi kaina nėra maža ir tikiesi truputį „wau”. Todėl nenorintiems gaminti rekomenduočiau sushius ar sashimius užsisakyti restorane ir pasiimti prieš pat renginį.
O dabar konkretūs mano patarimai iš kuklios patirties šiame renginy :)
– Jeigu keliaujate iš toliau (arba iš viso keliaujate į Baltą vakarienę), siūlau įsigyti vežimėlį ant ratukų, kurio pagalba galėsite nusivežti stalą ir kėdes.
Na tarkim JYSK yra štai toks „pirkinių krepšys” su ratukais. Patį krepšį galima nuimti, panaudot ratukus.
– Lagaminas daiktam arba patogus tvirtas krepšys. Tempdama daiktus su pavydu žvelgiu į tuos, kas ridena lagaminuką.
2017 išsisukau su dideliu šaltkrepšiu, kurį nusipirkau IKI. Žinoma, geriau, kad jie būtų vienspalviai. Baltos ar bent jau šviesios spalvos. Lagaminą galima apvilkti baltu audėklu. Bet išduosiu jums paslaptį – praslydo tie, kas buvo su juodu ar sidabriniu. Svarbu vakarienės metu paslėpti jį po stalu ;)
– Pledukas visada pravers. Juo galima apsigobti vėlyvą vakarą, o dienos metu paslėpti „white code“ neatitinkančius daiktus: lagaminą, kėdę ar pan. Pleduką galima nusipirkti ir audinių parduotuvėje – jums atkirps reikiamo pločio pledinio audinio skiautę, o net apsiuvinėti nereikia.
- Skėtis. Baltas arba peršviečiamas. Arba lietpaltis.
Nes čia Lietuva.
– Stalo dekoras: gėlės, lemputės, žvakės, vazos, kelių aukštų serviravimo padėklai… Kas arčiau širdies. Jeigu kažką pirksit specialiai renginiui, po to galima panaudoti ir kitais metais. Ar per kalėdas. ;) Beje, Kalėdinių aksesuarų išpardavimas po švenčių – puikus metas nebrangiai įsigyti įvairių baltų ar sidabrinių akcentėlių. Tarkim į didelį Ikea stiklainiuką paguldykite Kalėdinę girliandą.
– Nors balionus, gėles, žvakes, bengalines ugneles dalina rėmėjai ir organizatoriai, niekada nežinai, ar tau užteks „dovanų“. Tad galite pasirūpint ir patys.
– Parkingas ar transportas. Galite automobilį palikti mieste, tik apgalvokite parkingo klausimą. Esame gavę ne kartą Geriausia, žinoma, iš anksto susitart su bičiuliais, kad jus nuvežtų, o po renginio pasiimtų. Taipogi į renginį veža specialūs autobusai, daugiau informacijos apie tai registruojantis.
– Maistą rekomenduoju paruošti namuose, sudėti į gilesnės lėkštes (dubenėlius) ir apvynioti maistine plėvele. Ant viršaus uždedate švarią lėkštę – apsaugsit valgį nuo susitrynimo ir turėsit pakaitines švarias lėkštes užkandžiams ar desertui.
Praeitais metais taip padariau su salotom. Itin patogu. Patikėkite, tikrai turėsit ką veikti be maisto dėliojimo į lėkštes.
Daugiau apie maistą.
Geriau daugiau pakalbėt ir mažiau pasiimti. Tikrai geriau mažiau.
Aš kasmet persistengiu, kad ir kaip mažai beimčiau.
Dar patarčiau būtinai apgalvoti, kur ir kaip kiekvienas „patiekalas” būs serviruojamas (sūris, vynuogės, desertai, duona, krekeriai, sumuštiniai ir pan). To reikia tam, kad nepaimtumėte nereikalingų daiktų ir netektų kažko dėti tiesiog ant stalo.
- Turėkit pagrindinį patiekalą (salotos, sušiai, kišas, sumuštiniai ar pan.)
- Kelis užkandukus. Praeitais metais nupirkau 4 rūšių įdomaus sūrio iš „Say Cheese“ (labai nedidukus gabaliukus), abrikosų ir rozmarinų uogienę, pakelį duonos trapučių ar grissini lazdelių, užtepėlę su trumais. Ir vis tiek parsinešėm pusę namo!
- Desertas. Aš kasmet mažinu desertų kiekį, nes… Na jų nevalgom! Jie gražiai atrodo ant stalo, bet… Gal paimkite geriau trešnių vietoj macarons? Neimkite to, ko paprastai nevalgytumėte. Ar visada po vakarienės su užkandžiais valgot desertą? Ar tikrai prie to esate pratę? Jum dar šokti visą vakarą reikės. O gal geriau nueiti į kavinę ir pasiimti kavos išsinešimui?
Taip, renginio antrojoje pusėje drąsiai migruokite tiek į tuoaletą, tiek į parduotuvę. Tesa, aš taip migruodama vis praleidžiu bendgališkų ugnelių dalį… - Gėrimai. Vanduo ir ypatingas alkoholinis/nealkoholinis gėrimas, kurį galėsite susipilstyti į taures. Mes nešamės 2 butelius nealkoholinio putojančio vyno. Kadangi neretai šio renginio rėmėju būna vienas ar kitas šampanas, jo galima įsigyti ir vietoje.
PASIRUOŠĘ PASKUTINIAM PATARIMUI?
ŠTAI KAS TIKRAI PRAVERTĖ PRAEITAIS METAIS.
Šiemet iš vakaro namuose pasiserviravom (pasiserviravau) staliuką, susidėjom kėdes, dekorą – žodžiu taip, kaip turėtų viskas atrodyti vakarienės metu. Savotiška „repeticija”.
Nors skamba juokingai, bet tai itin naudinga, nes būsit tikri, jog lėkštės neužims viso stalo ir patogiai galėsit susidėti maistą bei stalo dekorą. Via kas netelpa – palikite namie.
Beje, daug atsakymų rasite ir oficialiame Diner en Blanc Vilnius puslapyje.
Pabaigai daiktų atmintinė.
- Stalas
- Kėdės
- „Ratukai” jiems susidėti, kad nereiktų nešti
- Staltiesė
- Balta medžiaginė servetėlė kiekvienam dalyviui
- Lėkštės pagrindiniam patiekalui
- Pakaitinės lėkštės
- Indeliai, kur bus sudėtas kiekvienas patiekalas ar užkandis
- Stiklinės (vandeniui)
- Taurės (ne)alkoholiniam gėrimui
- Stalo įrankiai (kiekvienam patiekalui)
- Šiukšlių maišai bendrom šiukšlėm
- Maišelis nešvariem indam sudėti
- Stalo dekoras:
žvakė
kalėdinė girlianda
gėlės (su vaza jas pamerkti)
vazonėlis su augalu
gražus rėmelis su nuotrauka ir pan. - Pledukas
- Skėtis arba vienkartinis lietpaltis
- Šaltkrepšis ir keli šaldymo blokeliai gėrimam
- Gėrimai: vanduo, gaivieji ar alkoholiniai.
- Krepšys maistui ir indam susidėti
- Maistas: užkandžiai, pagrindinis, desertas
- Servetėlės (ir šlapios ir sausos)
- Apranga.
Dvi poros batų moteriai (judėjimui ir nuotraukom:))
Suknelė (ar kitoks baltas derinys)
Švarkelis ar megztinis
Aksesuarai (skrybėlaitė, skarelė, lankelis, vainikas, auskarai ar pan)
Akiniai nuo saulės
Vyru irgi reikia pasirūpinti - Fotoaparatas ar bent jau pakrautas telefonas
- Power bankas
- Galite pasiimti baltų balionų – būsit tikri, jog užteks jums.
P.S. Salotas gaminau paprastas: rukola, slyvos patroškintos balzamico acte, ožkos sūris (minkštas, „IKI „būna su pelenais), kepinti riešutukai ir Foie gras (prabangiau pavadintas paštetas).