Visiškai netyčia sukūriau šį receptą ir jau trečias vakaras iš eilės lamnojam.
Šiaip įdarytų grybų nebėgstu, dėl išsiskiriančios drėgmės. Kiek mėgindavau – viskas plaukia. Tai šįkart pavyko labai gerai. Sugalvojau metodiką, kaip iš grybų „išvalyti” nereikalingą drėgmę. Dlainuosi detalesne instrukcija kaip ką darau :)
Iš esmės šio patiekalo pagrindą sudaro grybai, šaldytos jūrų gėrybės ir kokosų pienas.
Rinkitės kuo didesnius pievagrybius. Vaikiško kumštelio dydžio tiks puikiai. Taipogi galite naudoti portobelo grybus.
Aš naudoju jūros gėrybių asorti, pirktą Promo Cash&Carry. Jo labai geras kainos ir kokybės santykis. Nors įeina kalmarai, pastebėjau, kad visgi reikia ilgėliau patroškinti, kad viskas suminkštėtų (paprastai kalmaram užtenka minutės, čia visą mišinį troškinu 5 ir daugiau ir jie netampa guminiais).
Kaip apskaičiuoti, kiek reikia imti šaldytų jūros gėrybių? Dažniausiai ledas sudaro pusę-40% svorio (na bent jau iš mano patirties). t.y. 350-400g šaldytų = 200g atitirpintų.
Tiesa, įdaryti grybus galite kuom norite – tiks Fetos sūris su žolelėmis, troškintos daržovės, batatų tyrė ir pan.
Grybus reiktų išskobti, bet kotelių neišmeskite – juos naudosime įdarui. Tada pievagrybius apšlakstysime aliejumi ir pašausime į orkaitę. Išėmus juose bus susikaupęs vanduo, kurį nupilsime. Išėmus iš orkaitės grybai atrodys taip☝️
Kol grybai kepa, keptuvėje paruošime įdarą iš svogūno, česnako, kotelių ir jūros gėrybių.
Na o kadangi vis tiek tiek įdaras, tiek grybai drėgni ir varva – geriausias rezultatas kepti viską ant grotelių orkaitėje. Po apačia padėkite skardelę, kur subėgs/sukris viskas. Taip išvengsite orkaitės šveitimo :)
Rezultate turime kažką tokio ;)
Mums prireiks
Dideli pievagrybiai | 8vnt (galima keisti 4 Portobelo)
Šaldytos jūros gėrybės | ±200g atitirpintų (apie 350-400g šaldytų)
Svogūnas
Česnakas | kelios skiltelės
Kokosų kremas | ±70ml
Kalendros | pundelis (keiski pertražolėm)
Prieskoniai tokie, kokius mėgstate. Aš naudojau:
Žuvų padažą, džiovintus ir maltus grybus, pipirus ir 1/4 sultinio kubelio.
Alyvuogių aliejus kepimui ir pateikimui
Viskas labai paprasta
Jūros gėrybes atitirpinam po tekančiu vandeniu. Susmulkinkite nago dydžio gabalėliais.
Svogūną ir česnaką sukapojame. Apkepame paeiliui, kol suminkštėja.
Tuo tarpu nuimame kotelius iš grybų, šiek tiek apipjaustykite ir galvutes iš vidinės pusės - daugiau įdaro tilps. Sosmulkiname kotelius ir dedame į keptuvę su daržovėm.
Likusius grybus apšlakstome aliejumi, sudedame tuščiąja ertme į viršų ir pašauname į 180C orkaitę±10 min (kol susikaupia viduje skystis).
Į keptuvę dedame jūros gėrybes ir prieskonius. Apkepame kelias minutes, supilame kokosų pieną, sukapotus kalendrų kotelius ir dar patroškiname apie 5min, kol skystis nugaruoja, lieka tirštas kremas.
Išimame grybus iš orkaitės, nupilame susidariusį skystį. Išrikiuojame grybus ant grotelių, po apačia dedame kepimo skardą (varvės, tad geriau tegu į skardą, nereikės gramdyt orkaitės). Kiekvieną grybą pripildome su kaupu įdaro. Pašauname dar 15min į orkaitę, kol apskrunda.
Prieš pateikiant apiberiame žalumynais, apšlakstome alyvuogių aliejumi, pagardiname pipirais.