arba salierų apkepas
Kūgelis man tooooks comfort foodas.. Vienas mėgstamiausių vaikystės maistų, ypatingai traškūs, paskrudę krašteliai. Mirkt į grietinę…
Tai vat šis apkepas – kūgelis man labai priminė tuos vaikystės laikus. O ilgėliau pagrilinus traškius kraštelius visiškai nurungė traškus sūrio sluoksnis apkepo paviršiuje. Ir valgėm ne su grietine, o avies jogurtu, kuris savo tekstūra ir skoniu primena riebią kaimišką grietinę.
Bet geriausia, kad salierų gumbai – žymiai sveikesni nei mūsų močiučių virtuves užkariavusios bulvės! Saliero šaknį galima valgyti žalią, virti, kepti, troškinti. Savo skoniu, tekstūra ji puikiai pakeičia bulves. Aišku, terminškai neapdorota šaknis – sveikiausias pasirinkimas, visgi aš salieru dažniausiai keičiu bulves sriubose, kepu sveikuoliškas fritkes orkaitėje bei naudoju troškiniuose su kitomis daržovėmis.
ŠIEK TIEK APIE MAISTINES SAVYBES
Beveik 90% saliero gumbo sudaro vanduo. 100 g šakniavaisių yra 25 kalorijos, 1.3 g baltymų ir 7.3 g angliavandenių (3.6 g cukraus). Gausu A, C ir B grupės vitaminų. Gumbuose taip pat nemažai įvairių mineralinių medžiagų: fosforo, kalio, kalcio, natrio, magnio.
Fosforas palaiko šarmų rūgščių balansą, taip pat yra naudingas kaulams bei dantims, nes yra sudedamoji jų dalis, todėl pagreitina ir kaulų gijimą po lūžių. Žindančioms moterims šis mineralas yra būtinas, nes atlieka svarbų vaidmenį pieno gamyboje
Kalis – vienas svarbiausių mikroelementų žmogaus organizme. Jis būtinas visų organizmo ląstelių gyvybei ir pagrindinėms funkcijoms užtikrinti: organizmo skysčių pusiausvyrai palaikyti, normaliai nervų sistemos ir širdies veiklai.
KAIP KUO ILGIAU IŠLAIKYTI SALIERŲ ŠAKNIS ŠVIEŽIAS NAMUOSE?
Kitas šios daržovės privalumas – „galiojimas” ir kaina.
Daržovė nėra lepi, ypač saugoma tinkamomis sąlygomis. Šakniagumbius rekomenduojama pasidėti vėsiai, aš salierus sudedu į šaldytuvą, tačiau esu skaičiusi, jeigu yra rūsys ar terasa, juos galima susidėti ten. Geriausia būtų į medines dėžutes ir paslėpti po smėliu/durpėmis. Aišku, čia aktualiau tiem, kas prisiauginą salierų savo darže.
Produktas nėra deficitinis, puikiai auga mūsų klimate, tad salierų šaknų visada yra prekybos centruose.
O kaskart sumokėjus 40 centų už gumbą pakikenu.
Viso primečiau, kad šis apkepas, kuris puikiai pamaitins 4-6 žmones, man kainavo ± 6 eurus.
Ir aš nenaudoju pigiausių ingredientų.
Pats receptas be galo paprastas. Didžiausias darbas bus sutarkuoti rankomis saliero gumą ir … išlaukti kelias valandas kepimo :))
Tarkiai gali šiek tiek paruduoti, bet nekreipk į tai dėmesio, skoniui įtakos tai neturi. Įtariu čia kaip su obuoliu, jeigu apšlakstytum citrina – spava išliktų balta.
Prieš kepant formą šiek tiek ištepki aliejumi ar sviestu ir uždenki folija. Kartais kai neturiu jos, tiesiog pridengiu kita skarda ar kepimo forma.
Kepant teks apsišarvuoti kantrybe. Iš esmės aš užtrunku apie dvi valandas. Tačiau naudoju aukštas kepimo formas, jeigu apkepas būtų paskirstytas labiau į plotį, ne į aukštį, tai ir kepti tektų trumpiau. Geriausias testas – paragavimas iš viduriuko. Nors šiaip ir plika akimi matosi, „sukritęs” salieras ar ne.
Grand finale (tikrai ne būtinas, tačiau labai rekomenduotinas) : sūrio plutelė👌
Aš paplėšau mocarelos rutuliuką ir užkepu, kol apskrunda. Čia jau skonio reikalas, gali siekti tąsaus rezultato, gali pačirškinti iki traškumo. Abiem atvejais rezultatas džiugina.
O kadangi šis kūgelis iš esmės gana dietinis, tai sūrio sluoksnį gali sau leisti be sąžinės graužaties 💁♀️
Na įžangai manau tikrai užteks, metas keliauti prie recepto. Tik pabaigai pridursiu – mano didžiai nuostabai, mūsų miltinukė juo irgi su džiaugsmu mėgavosi drauge!
Mums prireiks
Saliero gumbas | 1 vnt (650 - 800 g)
Svogūnai | 2-3
Kokosų kremas | 200-250ml (keiski grietinėle)
Kiaušiniai | 4 didesni
Sultinys arba vynas/vanduo + sultinio kubelis | 200 ml
Mocarelos sūrio rutuliukas
Viskas labai paprasta
Svogūnų rekomenduoju nepagailėti. Juos susmulkinu ir apkepu ant nedidelės kaitros, kol tampa skaidrūs.
Supilu sultinį arba vyną ir sultinio kubelį. Juos naudojant papildomų prieskonių dėti nereikės.
Patroškinu ant silpnos kaitros ir kai pusė skysčio nugaruoja atidedu į šalį vėsti.
Kol kepa svogūnai, per burokinę tarką sutarkuoju saliero gumbą.
Sumaišau su svogūnais, įmušu kiaušinius, supilu kokosų kremą ir viską išmaišau iki vientisos masės.
Dedu į kepimo formą, išteptą aliejumi ir uždengiu folija.
Pašaunu į 170 laipsnių orkaitę ±2 valandoms.
Kadangi mano formos gana gilios, tenka kepti ilgiau. Jeigu kepsi standartinėje kepimo formoje, gali užtekti ir 1.5 val. Geriausias testas - paimk ir paragauk šiek tiek apkepo iš vidurio. Jeigu salierai sukritę, minkšti, kramtosi maloniai - paruošta.
Pabaigoje nuimu foliją, išrikiuoju plėšytą mocarelos sūrį per visą paviršių ir pakėlus temperatūra, uždėjus kaitinimą iš viršaus dar kepu 15 min (jeigu turi griliaus funkciją, gali naudoti ją, svarbu stebėt kad nesudegtų).
1 komentaras
Sveiki! Pardon už vėlyvą atsakymą – buvau išvykusi atostogų :) Jeigu naudosite – baltą, patį paprasčiausią iš tetrapako, ne saldų. Tačiau tikrai nėra būtina – puikus skonis tik su sultiniu :)