Šiaip lašišą retai perku, nes kaip ir vištiena – įsivaizduoju, kad joje labai daug visokio mums nereikalingo „logio” prišvirkšta. O bet tačiau – kartais pasitaiko, kad impulsyvaus pirkimo metu iki ir kažkaip pamatai kad šaldytuve guli nekuklus lašišos šmotas.
Pusę sukepiau – mums nelabai suėjo. Neatmetu galimybės, jog to priežastis mano lašišos kepimo patirties trūkumas:)). Kitavertus – sūdyti namuose lašišos iki šiol irgi niekad nesu bandžiusi. Vieną kartą mačiau mamą tai darant ir mano smegenyse atsivėrė lašišos čakros. Pasirodo tai galima daryti ir namuose! (Beje, tai buvo visai ir ne taip seniai).
Taigi antrą kartą kept šį gėrį jau nebedrįsau, užtat ėmiau googlinti, kaip gi su tuo sūdymu.
Taip atradau
GRAVLAX
Skandinaviška sūdyta lašiša. Iš esmės tradicinis metodas būtų druska, cukrus ir daaaug krapų. Aišku aš nebūčiau aš, jeigu nenorėčiau ko nors įdomesnio. Tad pasinėriau kiek giliau į idėjų paieškas ir taip atsirado ši rūžava gražuolė ant mūsų stalo.
Štai kokia seka pirmą kartą viską sluoksniavau:
Pradedame nuo lašišos: šviežumas – prioritetas. Pasirinkite „riebų”, ne plonutį nuleibusį gabaliuką.
Padengiam druska. Nereikia nieko fancy, paprastas pigiausios druskos sluoksnis.
Krienai – labai geras lašišos bičiulis. Geriausia naudoti kaimiškus, tuos macnus krienus. Aš perku turguose, man patinka, kai valgant net ašaros trykšta.
Šviežių tarkuotų burokėlių sluoksnis. Stambi ar smulki tarka – jokio skirtumo.
Aš naudojau laimą, bet puikiai tiks ir citrina. Kitą kartą sultis ir žievelę dėsiu iki burokėlių. gal net tarkuota žievele įtrinsiu lašišą prieš beriant druską, o sultimis apšlakstysiu krienus.
Rezultatas ne tik spalvingas kaip matosi nuotraukoje, bet ir be galo skanus.
Sūdytą žuvį šaldytuve drąsiai galite laikyti savaitę, o gal net ir kiek ilgėliau. Paviršius šiek tiek džiūna, tad rekomenduočiau apšlakstyti alyvuogių aliejumi ir laikyti uždengus.
Ji puikiai žiūrisi susukta į ritinėlius – atrodo lyg rožytės. Aš šįkart paruošiau dubenėlius „Poke bowl”. Kadangi nėra išskirtinis receptas tiesiog surašau, ko prireiks norint atkartoti, ką valgiau aš.
- SORŲ KOŠĖ. Viriau vandenyje, pabaigoje įpyliau kokosų kremo ir įdėjau sultinio kubelį.
- SALOTŲ LAPELIAI.
- DUMBLIAI. Juos perku džiovintus (!!! Norfoje) ir tiesiog užpilu verdančiu vandeniu keletui minučių.
- KALIAROPĖ (ropinis kopūstas).
- SMIDRAI. Juos nuplikiau kelias minutes ir tada apkepiau keptuvėje, kol apskrudo.
- MORKYTĖS.
- GRANATO SĖKLOS.
- AVOKADAS.
- MIGDOLŲ RIEŠUTŲ PADAŽAS (migdolų kremas, česnakas, balzamiko actas, ksilitolis, kokosų aminos (arba soja), citrinos ar laimo sultys).
- KEPINTI SEZAMAI.
Visgi bowlsai dėkingi tuom, kad labai atviri improvizacijoms, tad drąsiai eksperimentuoki!
O štai ir lašišos receptukas :)
Mums prireiks
Lašiša | apie 400-500g
Druska | 80 g
Ksilitolis ar cukrus, ar kitas saldiklis | 50 g
Krienai | 2-3 vš su kaupu
Burokėlis | žalias tarkuotas (vidutinis)
Laimas arba citrina | tarkuota žievelė ir sultys
Viskas labai paprasta
Patieski maistinę plėvelę ar maišelį, ant jo padėki žuvį (turi likti pakankamai medžiagos, kad galima būtų įvynioti visą lašišą)
Tada lašišą užklojau druskos sluoksniu.
Tada bėriau ksilitolio (galima naudoti patinkantį saldiklį, cukrų)
Padengiau krienais, o tada viską paslėpiau po tarkuotu žaliu burokėliu.
Apšlaksčiau laimo sultimis ir žievele (kitą kartą žievele įtrinsiu žuvį iki druskos).
Susukau standžiai plėvele, dėjau į šaldytuvą ir paslėgiau (naudojau keturis pakelius migdolų pieno).
Taip lašišą šaldytuve laikome dvi paras. Po to išvyniojame, nuimame visą viršutinį sluoksnį, nuvalome ir skanaujame ;)
2 komentarai
Labai skani gavosi lasisa, bet tikrai reikia gerokai paspausti, jeigu nori rausvesnes spalvos, bet skonis 10balu
Super! Džiaugiuos, jog patiko ;)