Pirmą kartą šį patiekalą gaminau per Velykas, kai karantinui buvome įkalinti namuose. Bet man jis toooks Kalėdinis pasirodė, nu tokia visiška alternatyva žasiai ar kalakutui, kad beveik visus metus pralaukė savo eilės archyve. AIŠKU jį galima valgyti absoliučiai belenkada!
Kas geriausia, kad tai be galo elementariai paruošiamas patiekalas. Paterliojai, papeckiojai ir pašoviai į orkaitę. VISKAS.
Internete sklando įvairių metodikų, kaip roastinti visą žiedinį kopūstą – vieni apverda, iki išskobia ir prikemša vidų, treti pašauna tiesiai į orkaitę… Aš visgi atradau, kad šiek tiek garų tikrai nepakenkia, gamybos procesui, tad į orkaitę dedu skardą su vandeniu. Pas ką orkaitėje yra garų funkcija – pasinaudokite ja.
Pasiruošimas? Na jo beveik nėra: ištepate prieskoniais daržovę ir kepate. Viskas.
Norisi dar supaprastinti procesą?
Naudoki kario pastą! Ji drėgna, lengvai tepasi ir ypatingai išraiškinga. Taip pat galima eksperimentuoti su miso, tom yam, tom kha ir kitokiom pastom.
Iš esmės šis receptas galo lankstus, jeigu nesinori keliauti į indiją – įtrinki kalafiorą itališkų džiovintų žolelių mišiniu ;)
Liko prieskonių mišinio?
Apkepki juose riešutukus, kurias prieš pateikiant apibersime patiekalą.
Kol kepa mūsų pagrindinis patiekalas, pasiruošiame padažą. Galite gaminti kokį tik norite, tačiau man smagiai suderėjo jogurto ir tahini duetas. Na ne visai duetas, reiks kiek daugiau ingredientų:
Tahini sezamų pasta
Česnakas (šviežias ar miltelių pavidalu)
Aliejus
Jogurtas
Laimas
Žalumynai
Ir štai ką rezultate mes turime:
Pateikimas?
Serviruoki ant lekštės jį vieną, tarp salotų, briuselio kopūstų, su virtom sorom, grikiais ar kitokiom kruopom, saldžiųjų bulvių arba morkų koše.
Mums prireiks
Žiedinis kopūstas (kalafioras)
Marinatui
Mėgstami prieskoniai (naudojau karį, rūkytą papriką, cinamoną, muskatą, pankolio, anyžiaus sėklas) | 1-2 vš
Alyvuogių aliejus | 2-3 vš
Česnakas | 4 išspausto skiltelės
Pateikimui (nebūtina)
Petražolės, smulkintos
Granatos sėklos
Riešutai, smulkinti, kepinti
Padažui
Jogurtas | 100 g
Tahini sezamų pasta | 3 vš
Aliejus | 3 vš
Skiltelė česnako, išspausta
Žliosios citrinos sultys
Druska, pipirai
Viskas labai paprasta
Žiedinį kopūstą nuploviau, apverčiau, nupjoviau lapus, nupjoviau kotą (kad lygiai stovėtų). Nepažeiski žiedynų, viskas turi laikytis tvirtai tarpusavy.
Visus marinato ingredientus sumaišiau ir tepiau apvertus kalafiorą aukštyn kojomis, kad padažas subėgtų į vidų (sunaudojau maždaug 2/3)
Apverčiau žiedinį kopūstą iš karto ant sviestiniu popieriumi išklotos kepimo formos.
Su teptukų aptepiau visą paviršių likusiu padažu.
Pašoviau į 200C orkaitę maždaug 40min - valandai. Drauge, į apatinę orkaitės lentyną įstūmiau skardą su vandeniu (taip garuojant orkaitėje kalafioras vienodžiau iškepa, tiesa procesas pagreitėja, tai stebėkite link pabaigos, kad daržovė per daug nesutižtų).
Kepimo laikas priklauso nuo to, kokio traškumo norite patiekalo bei pačios daržovės dydžio.
Kai kuriuose šaltiniuose rekomenduojama pabaigoje įjungti griliaus funkciją kokioms 5-10 min, kad kalafioro išorė smagiai apskrustų, nors tiesą sakant, man ir taip neblogai apskrunda.
Kol kepa kalafioras, paruošiau padažą sumaišydama visus ingredientus.
Proporcijas reguliuoki pagal skonį.
Pateikiau apipylusi padažu, apibarsčiusi smulkintomis petražolėmis, granato sėklomis ir riešutais.