Tabbouleh (tariama kažkaip panašiai į tabūla) yra veganams draugiškos libanietiškos salotos. Tradicinė versija susisideda iš bulguro, petražolių, mėtų, smulkintų pomidorų, svogūno.
Bulguras gaminamas iš kviečių kruopų ir nėra tarp mano top pasirinkimų. Tiesą sakant, niekad nebuvo tarp jokių mano pasirinkimų. Taip mano Tabbouleh versijoje bulgurą pakeitė soros – itin maistingos ir draugiškos gliuteno netoleruojantiems. Viso gėrio nevardinsiu, galima tiesiog įvesti į google: SORŲ KRUOPOS NAUDA😅
🌱Aišku nieks nenubaus, jei išlaikysi autentišką patiekalą arba naudosi kynvą, ryžius, avinžirnius ar tuos pačius grikius. Jetus, čia net atvėsinta pasta tiks.
🌱Beje, šiame pstiekale galima naudoti ir kalafiorų ryžius. Tereikia kalafioro žiedynus apvirti 7 min garuose ir rupiai sublenderiuoti. Atvėsintus naudoti kaip virtas kruopas!
🌱 Kadangi vis dar daržo sezonas, rekomenduoju nepasikuklinti papildyti žalumynų sąrašą.
🌱 Jei naudosi pomidorus – būtinai smulkiai sukapoki. Tas pats galioja svogūniukam, paprikom ar pan. Taip, galima suimprovizuoti ir panaudoti kitokias sezonines daržo gėrybes.
🌱 Kadangi norėjau ryškesnio ne tik skonio, bet ir tekstūros, papildomai įdėjau smulkintų pistacijų. Jos nėra būtinos, bet rekomenduočiau.
❗Fun fact: Soros pradėtos auginti Senovės Kinijoje ir buvo pagrindinė kruopa iki paplintant ryžiams. Iš jų gamindavo miltus, girą, alų, virdavo sriubas ir ruošdavo saldžiuosius patiekalus.
Savo Tabbouleh salotoms naudojau soras ir daug žalumynų (mėtos, petražolės, krapai, kalendros), o padažui aliejų, laimo sultis, balto vyno actą, šlakelį žuvų padažo.
SKONIS. Išraiškingas. Visad pabrėžiu, kad man patinka ryškūs kontrastingi skoniai, tad šios salotos gauna maždaug 6-7 iš 10. Kas tikrai nėr blogai salotoms. Plius jos sukurtos tam, kad neužgožtų kito patiekalo, todėl puikiai tiks kaip garnyras prie orkaitėje keptos skubrės, kokosų piene troškinto vištienos kepsniuko ar lipšnių česnakinių krevečių.
Mėtas patiekaluose mėgau ne visada, tačiau kuo toliau, tuo labiau man jos patinka. Ypač salotose. Ir šokolade.
Kalendros čia karalienės. Bet turbūt nenustebinau – jeigu reiktų rinktis vieną prieskoninę žolelę, kurią tektų naudoti likusį gyvenimą, tai būtų kalendros🤷♀️
Na tai po visų mano fantazijos korekcijų, nesu tikra, ar tikrai galiu jas vadinti „libanietiškos salotos Tabbouleh”, nes iš originalo beliko tik.. petražolės??😅🙈
Mums prireiks
Sorų kruopos | 100g
Žalumynai lygiomis proporcijomis (po 25g)
mėtos, krapai, petražolės, kalendros
Pistacijos | kelios saujos gvildentų
Padažui:
Alyvuogių aliejus | 2 vš
Druskos žiupsnis arba 1 aš žuvų padažo
Laimo arba pusės citrinos sultys
Vyno actas | 2 vš
Viskas labai paprasta
Išviriau kruopas kaip nurodyti ant pakuotės (apie 20min).
Jeigu norite nukrakmolinti, palikite per naktį užpiltas vadeniu, perkoškite ir virkite. Tada reiks virti dvigubai trumpiau.
Nukošiau, užpyliau šaltu vandeniu ir vėl nukošiau. Apšlaksčiau aliejumi ir atidėjau.
Šie žingsniai padeda išlaikyti tekstūrą birią. Tiesa, košę galima pasiruošti iš vakaro ir laikyti šaldytuve.
Žalumynus susmulkinau (naudoju žirkles) ir sumaišiau su kruopom.
Padažo ingredientus supyliau ant salotų, išmaišiau .
Uždengiau ir palikau 10-15min, kad įsigertų skoniai.
Prieš valgant gausiai užbėriau smulkintom pistacijom.