Biržuose turguje mano vyras turi savo babytę, kuri išskirtinai jam skabo šaltalankius. Ji parūpino kibirą, kurį nuolatos pripildo Andriui atvykus. Veikia kaip lojalumo kortelė ar daugkartinio naudojimo pirkinių krepšys.
Na ir kur tau ne turgaus marketingas?
Andrius šaltalankius tempia namo kibirais. K i b i r a i s. Kiekvieną savaitę. Jau 3 metai. Tik prasideda sezonas.
Tikiu, kad nesusiduriate su tokia obsesija, bet manau naudinga žinoti, ką smagaus galima nuveikt su šiom uogom.
Tad pradėkime.
Tekstas nėra trumpas, tad pateikiu turinį „prasifiltravimui“:
- Šaltalankis: kokia nauda?
- Su kuom tai valgoma?
-receptai ir idėjos
-gėrimai - Kaip dar vartojama?
-aliejus
-kūno šveitiklis
Pirma kokia nauda iš to šaltalankio?
- Šaltalankių uogos turi daug C, PP, B vitaminų, folio rūgšties, gliukozės, geležies, mangano.
Taip pat vaisiai turi: - Vitamino E (saugo odą nuo senėjimo, žalingo saulės spindulių ir laisvųjų radikalų poveikio)
- Vitamino F (reguliuoja medžiagų apykaitą)
- Vitamino A (gerina regą)
- Vitamino P (stabdo aterosklerozės vystymąsi, mažina cholesterolio kiekį kraujyje, gerina žarnyno veiklą)
- Tiamino (atkuria organizmą po ligų ir psichinių bei fizinių pervargimų)
- Oleino rūgšties (plečia širdies, smegenų kraujagysles, intensyvina kraujo apytaką, mažina kraujo spaudimą)
- Serotonino (stiprina organizmo priešinimąsi infekcijoms, spartina kraujo krešėjimą, normalizuoja kraujospūdį)
- Vaisių išspaudos (toliau šiošės) turi daug ląstelienos, todėl gerina virškinimą.
Įveskite į google „šaltalankis” ir iškart pabirs „vaistas nuo šimto ligų”, „gyvieji vitaminai”, „stebuklas” ir panašios antraštės.
O DABAR: PATS SVARBIAUSIAS PATARIMAS.
Jeigu nusipirkę kelias dienas nieko su jais neplanuojate veikti, švariai nusiplaukite, atrinkite „nekondicines“ ir užsišaldykite uogas.
Šaltis yra jų stichija. Gi ir uogos po šalnų tampa sultingesnės. Jos stipriai nesukimba, tad nesudėtingai galėsite pasiimti iš kameros tiek, kiek jums reikia bet kuriuo metų laiku.
Šaldom Šaldom Šaldom .
Metas idėjoms, ką su uogom veikti
1. Gardinkite salotas.
Kaip naudojami graikiški riešutai, saulėgrąžos, granatų sėklos, taip ir šaltalankio uogas galima naudoti salotų pagardinimui. Jie rūgštaus skonio, tad puikiai susigros su azietiško tipo patiekalais.
Taipogi galite dėti šaltalankių ar šaltalankių sulčių gamindami salotų padažą.
2. Puikiai tiks ir prie žuvies.
Šaltalankiai nuostabiai dera žuvies patiekaluose. Pirmą kartą taip pateiktus ragavau Šturmų švytury. Pamėginkite prieš pašaudami baltą žuvį (tarkim menkę) į orkaitę paberti saują šaltalankių, užmesti rozmarino šakelę, raudonųjų pipirų, išspausti apelsino sulčių ir patarkuot žievelę.
3. Šiemet gaminau šaltalankių ledus.
Tiksliau greitąjį šerbetą. Be cukraus ir be ledų gaminimo aparato. Receptas čia.
4. Uogienė
Kai laukiausi gaminau ir šaltalankių uogienę. Bet dabar, kai kiek daugiau suprantu, aš renkuosi šviežius vitaminus. Juk verdant uogos netenka visų savybių.
Šaltalankiai puikiai šąla, tad jūs bet kuriuo metu ir be uogienės galite išsitraukti saują iš kameros ir pasidaryti skanią šaltalankių medaus arbatą, apie kurią netrukus papasakosiu.
5. Medus
Sutrinkite saują uogų (galite nusunkti palikdami tik sultis) ir sumaišykite su medumi. Pateikite prie sūrio.
6. Vitaminų „shotas” ir arbata
Andrius visada išspaudžia sultis ir rytais geria „šotais“, o man per stipru, tad maišau šaltalankių sultis su šiltu vandeniu ir medumi. Nustabus gėrimas. Jeigu pilsite šiltą vandenį, turėsite šaltalankių arbatą, tokią kaip užsisakome kavinėse.
Sultys galioja ±3d nuo spaudimo (Andrius geria ir savaitės senumo). Bet kaip ir viskas, jos maistingiausios pirmąsias valandas, tad rekomenduoju užsišaldyti nedelėm porcijom.
O ką veikt su išspaudom?
Išspaudus sultis lieka labai daug išspaudų. Tad jas išsidžiovinu paskleidusi ant sviestinio popieriaus orkaitėje ar kambary. Orkaitėje geriau, nes namuose tuo laikotarpiu vyksta musyčių vakarėliai, o su sultingais uogų likučiais prisikviesite jų dar daugiau.
Taigi išsižioviname ir sumalam.
Ir štai jums supermaistas!
Madingieji „Supermilteliai”.
Berkite ant salotų, pusryčių bowlsų, įmaišykite gamindami energy balls, puoškite raw ir ne raw tortus (supermaistas, matyt, reikalauja super leksikono :)).
Eksperimentuokite!
Per daug šiošių?
O taip tikrai būna – kiek gi žmogus jų gali suvalgyti.
Imate sandariai užsidarantį gilų indą, butelį ar pan (aš naudojau kepykloje rastus kibirus nuo uogienių, nes jie turi dangčius, bet ten jau po ±5l). Dedate išdžiovintas ir sumaltas išspaudas ir užpilate aliejumi.
Santykis maždaug 1:5.
Uždarote, dedate kur nepasieks vaikai bent porai mėnesių.
Šaltalankių aliejus (kūno grožiui).
Jeigu naudosite tiesiogiai tepti kūną, rinkitės nerafinuotą, geresnės kokybės aliejų – makadamijų. Specializuotose parduotuvėse tikrai patars. Bet iš esmės tiks bet koks nealergizuojantis aliejus, juk žvaigždė čia šaltalankiai (nežinau, ar aliejus gali sukelti alergijas, bet šiandien bijau net spėti).
Kai Nika augo, šiuo aliejumi tepėme iššutimus, pylėme kelis lašelius į vonią, tepėme žandukus prieš eidami į lauką.
Taipogi, žinoma, ir savo kūno nepamirškite.
Tik įspėjimas: šaltalankių aliejus yra ryškios geltonos spalvos.
O dabar metas mano pačiam pačiausiam šaltalankių panaudojimo metodui.
Prireiks:
Šaltalankių šiošių (išspaudų išdžiovintų ir sumaltų)
Alyvuogių aliejaus
Cukraus
- Išspaudas užpilu alyvuogių aliejumi, nebūtinai nerafinuotu, pačiu pigiausiu, kurį tuo metu randu parduotuvėje. Bet alyvuogių*.*Man kažkaip keista teptis kūną saulėgražų aliejumi, neapleistų fritiūrinės vaizdai.
2. Palieku nuo kelių mėnesių iki metų „nokti“(rimtai, turiu metų senumo aliejaus, kuris vis dar ramiai sau bręsta).
3. Paimam dubenį, beriame cukrų, užpilame jį aliejumi (galite pasemti ir išspaudų, bet rizikuojate užkimšt kanalizaciją). Santykis toks, kad visas cukrus sudrėktų ir paviršiuje būtų maždaug vieno – dviejų mm aukščio sluoksnis aliejaus. Daugiau nereikia. Dedame į patogesnį indelį (tarkim nuo sunaudotos plaukų kaukės ar stiklainis) ir naudojame kaip kūno šveitiklį.
Galima įpilti šiek tiek mėgiamo eterinio aliejaus.
„Nusiscrubinę“ kūną gaunate „du viename“ efektą: ir nusišveičiate odą, ir nebereikia kūno teplioti visokiais kremais!
Andrius šią priemonę irgi dienviną, ypatingai kai važiuojame atostogauti. Jis alergiškas įvairiem kremam, o čia ramiai po deginimosi gali nusišveisti ir tuo pačiu pamaitina odą.
Šaltalankis puikiai veikia saulės nudegimus ir nuramina odą.
Vienintelis trūkumas, apie kurį privalau užsiminti. Jūsų kūnas pasidengia oranžiniu šaltalankių aliejumi, tad rekomenduočiau šluostytis tamsiu rankšluosčiu, negriūt iškart į lovą su baltutėle patalyne (čia jau iš praktikos).
Šiaip, jeigu kas, balti rankšluosčiai atsiplauna, o su patalyne taip nepasisekė.
P.S. Atvirumo momentėlis. Iš tiesų, vienu metu net galvojau pradėti versliuką ir pardavinėti šį dalyką žmonėm. Gal visai vis dar galėčiau tai daryti…
Pirktumei šaltalankių kūno šveitiklį, jeigu jo kaina būtų tarkim… 15eur?.. ir nebučiau papasakojus tiką, kaip pasigaminti namuose?
Aišku, graži pakuotė ir kilmės istorija – garantuota :)