SIAL Paris – tai nuo 1964m kas du metus vykstanti paroda, kurios pagrindinis tikslas – įkvėpti su gastronomija susijusius verslus. Organizatorių teigimu, tai didžiausia pasaulyje maisto inovacijų paroda, apimanti net 21 produktų kategoriją: nuo pieno, jūros gėrybių, šaldytų gaminių, gėrimų iki gyvūnų maisto, įrangos ir tt.
Nors realybėje parodoje pastebimas ryškesnis skirstymas ne pagal kategorijas, o pagal šalis. Kai nenori gaišti kelių dienų vaikštinėjimui ir žioplinėjimui, tai ne pats geriausias sprendimas. Bet kadangi mes turėjome parodai dvi dienas, man patiko pasižvalgyti po Karibų, Kosovo, Aldžyro, Pakistano ar Korėjos rinkos naujienas.
Kalbant apie tendencijas ir inovacijas – gaila, bet nepatyriau inspiracijos pliūpsnio. Viskas daugmaž matyta ir girdėta. Tai yra dėl to, kad sukuosi maisto industrijoj ir kasmet pasidomiu, kokie trendai mūsų laukia.
Bet retai kada tenka atsigręžti į jas ir apžvelgti tai, kas iš tiesų pasitvirtino, ar gamintojai išdrįso išmėginti netradicinius sprendimus, ar seka maisto madas, o galbūt rinkoje organiškai atsirado neprognozuotų krypčių?
Pradžioje kviečiu žvilgtelėti į šį prieš metus rašytą mano straipsnį apie prognozes 2018 metam .
Trumpai reziumuosiu:
- Gėlės
- Super maistas super sumaltas
- Tradicinės medicinos grybai
- Vidurio rytų virtuvė – Izraelis, Marokas, Sirija, Libanas, Turkija, Graikija, Iranas.
- Skaidrumas
- Vegan junk food
- Žirneliai
- Tacos
- Keto dieta
- Nealkoholiniai gėrimai
- Virškinimui draugiškas maistas
- Nutropikai (aš juos taip pavadinau, angl. nootropics)
Tai kas gi iš šių prognozių atsirado rinkoje?
Taigi, dalinuosi savo įžvalgom, nuojautom bei įdomesniais pavyzdžiais apie tai, kas įsitvirtino ir kur link juda gastronomijos pasaulis. Kai kurie aptarti dalykai dar tik „ateis į madą”, tad šiek tiek „patendensuosim” 2019-tiem.
Cukranendrių mirtis
Susidaro įspūdis, kad “be cukraus” trendas išstūmė kelis metus sveikuolių kategorijoje karaliavusius “be glitimo” ir “veganams draugiškas” gaminius.
Bet “be cukraus” šiuo metu užima stiprias pozicijas daugumoje šalių ir nepanašu, jog artimiausiu metu kam nors užleis savo vietą.
Tai siūlo ne tik gamintojai, bet ir žaliavų tiekėjai. Vietoj saldiklių siūloma dėti tapijoką, daug skirtingų rūšių palmių cukraus, datulės įvariausiom formom ir pavidalais.
Vėlgi, net saldumynų kategorijoje atsirado liofilizuotų uogų ant pagaliuko, supresuotų džiovintų vaisių juostelių skirtingom formom (panašu į Very Berry), o vietoj ledų siūloma šaldytų vaisių.
Naujas kategorija
Kalbant apie veganus ir “be glitimo”, tai tampa daugiau kategorija, o ne išskirtinumas. Globaliu mastu.
Nors veganiškas faršas bei “tofu jerky” sulaukė smalsuolių dėmesio.
Triauškinkim sveikai!
Jau keli metai šnekama apie užkandžių kategorijos augimą – lazdelės, trapučiai, sausaičiai ir pan. Panašu, jog ši kategorija ir toliau plėsis – tai patogu, skanu, paprasta. Geroji naujiena, kad užkandžiai tampa sveikesni.
Norėčiau pabrėžti tikrą, o ne butaforinį sveikesnį užkandį. Tokį, kur perskaičius sudėtį nenusivili. Tarkim rudųjų ryžių, migdolų, grikių, rupūs viso grūdo miltai. Jeigu užrašyta, jog traškučiai iš avokadų, vadinasi didžiausią dalį sudėtyje ir sudaro avokadai.
Džiugu, kad kalbos apie įmonių skaidrumą bei tiesą nėra tik kalbos. Skaidrumas ir tiesa – apie tai kalbama jau keleri metai, ir smagu, jog ne tik kalbama.
“BE,” keičia “SU”
Taip ir prieiname dar vieną temą, kurią norėčiau aptarti – drąsios ir sveikos skonių kombinacijos.
Korėjos paviljone teko ragauti iš ryžių sirupo pagamintos karamelės su jūros dumbliais, Italijos – sausainių su spirulina, o graikai pristatė grissini lazdeles su ciberžole bei burokėliais. Kuo toliau, tuo mažiau stebina gaminiai, praturtinti įvairiais netradiciniais priedais, tokiais kaip ciberžolė, spirulina, avokadai, chia, matcha.
Judame link to, kad žmonės nebenori BE, jie nori vis daugiau SU.
„Ir dabar ąžuolas, uosis ir beržas yra visų stipriausieji mūsų medžiai, o drebulė ir šiandien, mažiausio vėjelio pučiama…”
Sūris su levandų žiedais atrodė įspūdingai, bet iš esmės gėlės maisto industrijoje nebe naujiena.
Tad pereikim prie medžių.
Ar esate ragavę sausainių iš gilių miltų? O kaip dėl gėrimo, pagaminto iš skrudintos medienos? Mes jau.
Žinoma, tai labai drąsūs sprendimai. Bet susidomėjimas medžiais auga (žiauriai keistai skamba).
Matytumėte jūs, kokios eilės rikiavosi prie sulos gamintojų stendų, o rodos toks Lietuviškas ir kasdienis gaminys.
Be to augantis paleo dietos populiarumas rodo, jog žmonės grįžta į pradžią.
Beje, internete sklinda gandų, jog viena iš 2018 Kalėdų maisto tendencijų – eglišakių skonis ir kvapas.
Spalvos
Juoda nieko nebestebina – ledai, vafliai, sūris, duona, makaronai – visa tai po truputį įsiliejo į mūsų kasdienio vartojimo paletę. Tas pats vyksta ir su žaliuoju maisto atspalviu, kuris ne tik žada netikėtumo faktorių, bet ir simbolizuoja sveikesnį pasirinkimą. Ir čia mėta ar špinatai niekam nebe įdomus. Mums reikia avokadų, spirulinos ir mačios.
O iš esmės spalvų maiste daugiau neverta bijoti – vartotojai aiškiai pasakė, o gamintojai išgirdo, kad sintetinių dažiklių niekam nebereikia.
Tiesa, Amerikoje auginami juodi kukurūzai net mane sužavėjo.
“Artizaniniai”, rankų darbo gaminiai
Idustrializacijai vis labiau užvaldant rinką, rankų darbo gaminiai atranda savo vietą lentynoje. Jeigu anksčiau buvo svabiausia padaryti daug ir pigiai, dabar jaučiasi “geriau mažiau, bet su meile” tendencija.
Tai pastebėjome ir mes, papildę Biržų duonos asortimentą “100-mečio duona”. Didelis kepalas neraikytos duonos sutrūkinėjusia plutele šiemet sulaukė net mum patiem netikėtos sėkmės. Gaminys, sukurtas pasveikinti Lietuvos Šimtmečio proga partnerius bei klientus, šiandien atsidūrė beveik visų didžiųjų prekybos tinklų lentynose. Nors keli metai visos tendencijos rodo tai, jog rinka juda link “vieno asmens” išfasavimo ir suraikyto, jau paruošto vartojimui gaminio.
O kur dingo vabzdžiai?
Pastaruosius metus visur kalbama apie nesustabdomą pasaulio populiacijos augimą ir alternatyvaus maisto šaltinių paieškas, kol kas apie tai daugiau kalbama nei daroma. Tik kur ne kur buvo užkandžių su padidintu proteino kiekiu. Žinoma, stiriausiai šis vėjas pučia iš Skandinavijos rinkos, čia buvo pristatyti net ledai su padidintu proteino kiekiu.
Juodasis sezamas ir durianas
Įtaru, jog tai ir bus 2019 ingredientai. Apie duriano obsesiją Britanijoje jau skaičiau kiek anksčiau, o sezamas man naujiena. Pienas, ledai, aliejus. Juodieji sezamai hitas!
Kiti ingredientai, į kuriuos būtina atkreipti dėmesį
Granatai, ciberžolė, wasabis, trumai, spirulina (jūros dumbliai). Pieno sektoriuje jaučiama ožkos ir avies revoliucija. Be besiplečiančio tradicinių gaminių krepšelio, jau ragaujami pirmieji žingsniai į ledų sektorių.
Kadangi planuojame keliauti į Riminyje, Italijoje vyksiačią ledų parodą – sausį galėsim grįžt ir paanalizuot šią mano teoriją kiek plačiau.
Nealkoholinių gėrimų džiaugsmai
Jeigu jau Prancūzai pradėjo gaminti nealkoholinį šampaną, kažkas bus. ;)
Arba alkoholis itin intriguojantis, arba jo gėrimuose nebėra.