Labiau tradicinį grybą už voveraites sunku ir sugalvoti. Tik pagalvoju apie šias geltonas miško karalaites ir kaipmat prieš akis iškyla keptuvė su grybais, plūduriuojančiais baltame padaže.
Tiesa, net šį itin tradicinį receptą aš gaminu savo stiliumi – su kokosų pienu vietoj grietinėlės, o nekuklų pundelį krapų papildau ne ką mažesne sauja kalendrų.
Bet šįkart ne apie šią mano tradicijų improvizaciją.
Šįkart labai norėjos sukurti kai ką visiškai naujo. Derinį sumečiau iš galvos ir gavos labai netgi šaunus reikalas. Saldžios bulvės ir kreminis sūris – puikiai sutaria tarpusavy, čia jokia paslaptis. Kas gi bus į jų kompaniją pakvietus voveraite – nežinia. Arba labai gerai, arba ne taip labai.
Pradžioje reikia iškepti saldžiųjų bulvių padukus
Tada keptuvėje apkepame grybus. Ruošiant voveraites – svarbus momentas – ilgai jų nemirkyti vandenyje, nes jį jos kaipmat sugeria. Tad nuimam šapaliukus, nupjaustom kotelius ir praplaunam – viskas.
Po to išrikiuojame visus ingredientus ant padukų ir pašauname į orkaitę.
Tai šįkart rezultatas puikus: ingredientai susidainavo tobulai.
Man gal tik norėtųsi kiek daugiau žalumos, tai rekomenduočiau pateikti drauge su salotomis.
Mums prireiks
Batatas | 1 didelis
Voveraitės | 300g
Kelios skiltelės česnako
Rikotos/ ožkos tepamas sūris arba FETA arba Gorgonzola
GHI sviestas / Aliejus kepimui
Prieskoniai:
provanso žolelės
rozmarinas arba čiobrelis (švieži, jeigu įmanoma)
raudona paprika
cinamonas
druska ir pipirai bei kiti mėgstami prieskoniai
Viskas labai paprasta
Batatą gerai nuploviau, supjausčiau išilgai riekelėm (apie pusės-vieno cm storio). Man gavos 6 vnt.
Apšlaksčiau aliejumi, provanso žolelėmis, pipirais, mėgstamais prieskoniais, pašoviau 20min 210C orkaitę. Ties 10min apverčiau.
Tuo tarpu įkaitinau keptuvėje sviestą, sudėjau smulkiniai traiškytus česnakus, po kelių akimirkų sukrečiau gerai nuplautas , nuo purvų nuvalytas voveraites.
Nevartydama uždengiau dangčiu ir palikau 3 min. Kaitra kiek didesnė už vidutinę.
Nupyliau susidariusį vandenį, įdėjau dar sviesto ir keliau 3min, kol gražiai apkepė, apibarsčiau raudona paprika, cinamonu, pipirais ir dėjau saujelę rozmarino.
Po gerą valgomą šaukštą sūrio paskirsčiau ant batatų skiltelių. Aš maišiau tepamą su rikotos tipo ožkos sūriu.
Beje, jeigu naudosi FETA, papildomai druskos nebeprireiks.
Ant viršaus išrikiavau po kūpstelį grybų ir pašoviau dar į orkaitę. Jeigu turi grill + kaitinimo funciją - nuostabu. Jeigu ne, naudok ventiletorių.
180C apie 5min arba kol sūris suminkštės, o grybai apskrus.
Valgėme apšlakstę alyvuogių aliejumi ir apibėrę druska.
Pastabos
Saldžias bulves galima keisti paprastomis, voveraites - kitais miško grybais arba pievagrybiais.