Drėgna, puri, šviesi ir sveika duona iš kalafiorų. Taip taip žiedinio kopūsto. Jau nieko nebenustebinsi su picos padu iš kalafiorų, o vat duona – kai kas naujo ir neragauto.
Skonis – įdomus ir tikrai geras. Ypatingai užtepus sviestuko.
Jeigu reiktų apibūdinti būtų kažkas tarp itin minkšto ir šlapio pyrago, ir vegetariško netikro zuikio.
Kas pradžiugino – mažoji 4 metų bulkų gerbėja šią duonytę irgi užskaitė ir nesuvedė, jog čia iš daržovių.
Beje, tai bazinis receptas, drąsiai berkite į tešlą savo mėgiamus prieskonius, česnaką, smulkintas alyvuoges, smulkiai tarkuotą kietąjį sūrį ar žiupsnį fantazijos.
Gaminimo procesas nesudėtingas, ypač kai reikia vos 5 ingredientų.
Labiausiai erzinantis kalafiorų paruošimas, detalias foto įkėliau po receptu. Ir dar šiek tiek pastebėjimų iš mano asmeninės patirties gaminant šią duoną.
FAQ
- Ar šią duoną galima šaldyti? O taip – puikiai išgyveno kameroje mėnesį, atšildžiau įdėjusi į šiltą (±100C) orkaitę.
- Ką daryti, jeigu lieka kalafiorų „ryžių”? Maltus kalafiorus galima šaldyti. Juos atitirpinsite ir panaudosite kitą kartą gamindami duoną. Arba rizotą be ryžių. Arba picos padą.
- Ar galima pasiruošti iš anksto? Tikrai taip – iš vakaro sumalkite, garuose išvirkite kalafiorus. Nugrežę dėkite į šaldytuvą.
Mums prireiks
Kalafioras | 500g (žiedynai)
Kiaušiniai | 6vnt
Ghee sviestas | 50ml (keiskite aliejumi)
Migdolų miltai | 175g (be luobelių)
Kepimo milteliai | 1vš nubrauktas
Viskas labai paprasta
Kalafiorą (žiedinį kopūstą) išskaidžiau, sudėjau į blenderį ir maliau. Teks tai daryti per kelis kartus, vis sustoti ir šaukštu "pastumdyti" masę link ašmenų, nes ji linkusi sušokti į šonus.
Sudėjau į sietelį ir 5 min palikau ant silpnos kaitros kaisti virš garų uždenfus dangčių puodą.
Tada atvėsinau, sudėjau į rankšluostėlį (šiaip naudoju merliuką tik neturėjau tądien) ir nugręžiau drėgmę.
Ar galima pradžioje lengvai apvirti, o tada su malti? Tikrai taip.
Kiaušiniai. Trynius atskyriau nuo baltymų, baltymus išplakiau labai standžiai - kaip morengui - kad apvetus dubenį jie liktų prie jo prilipę.
Ghee sviestą ištirpinau. Dubenyje sumaišiau sviestą, trynius, migdolų miltus, sumaišytus su kepimo milteliais. Tada dėjau kalafiorą ir maišiau, kol gavos vientisa masė.
Dėjau 1/4 baltymų masės, labai atsargiai mašiau silikonine mentele iš apačios į viršų. Kartojau tą patį 4 kartus, kol pasibaigė baltymai.
Tešlą sudėjau į pailgą formą, skirtą duonai kepti (prieš tai įklojau sviestinio popieriaus).
Pašoviau į 180C orkaitę 45-50min. Kiek pravėsus išėmiau iš formos ir palikau vėsti ant grotelių.
Raikyti patogiau nuo pado :)
Už inspiraciją ačiū Kirbie Cravings